tiistai 21. tammikuuta 2014

Uusi elämä käyttämättömälle trikoopaidalle

Syksyllä kävin läpi vaatekaappeja ja kaapissa oli kasa trikoopaitoja joita ei enää tullut käytettyä. Paidat olivat kuitenkin sen verran hyväkuntoisia, että en raaskinut poiskaan heittää, joten sain idean tehdä pipoja.

Itselle tehdyt pipot
 Itselle tein myös muutaman pipon ensin omista lemppari trikoopaidoistani. Raidallinen ja pilkullinen paita ovat seuranneet minua jo uskollisesti muutosta toiseen useamman vuoden ajan. Raidallinen pipo on tehty yksinkertaisesta trikookankaasta eli alkusyksyn pipo. Pilkullinen pipo on tehty kaksinkertaisesta trikookankaasta hieman jämäkämpi ja paksumpi, eli tätä pipoa käytin pitkälti loka-, marras- ja joulukuun ennen pakkasten tuloa.

Tämä pipo fleecevuorella
 Kun tuli pakkaset siirryin valkoiseen fleecevuorella varustettuu pipoon, eikä ole kyllä kertaakaan näillä pakkasilla korvat paleltuneet.

Tuunasin pipon reunan vanhalla pitsi nauhalla

 Valkoinen pipo oli hieman tylsän oloinen sellaisenaan, joten tuunasin tänään aamulla pipon reunan vanhalla mummilta saadulla pitsinauhalla. Heti tuli paremman näköinen, eikä niin tylsä.

Nämä pipot vielä odottavat sopivankokoisen pään löytymistä, joita saisivat lämmittää.

Joku varmasti jo innostui pipoista ja haluaisi pistää omat trikoopaidat kiertoon, joten tässä tulee ohje fleecevuorelliseen pipoon.

Fleecevuorellisen pipon ohje:

Halusin tehdä pipoista hieman hiippamallisia, joten hahmottelin leivinpaperille kaavan pipoa varten. Oma päänympärykseni on noin 54cm, eli melko pieni, joten tein hieman isommankin kaavan, kun ajattelin tehdä pipoja myös myyntiin Partion adventtimyyjäisiin.

Kaava on pyöreäpäinen pitkula

Tämä kaav on 27cm leveä ja 56cm pitkä eli mitä leveämmän teet kaavasta niin sitä suurempi on valmiin pipon ympärys. 


 Aseta kaava kaksinkerroin trikoopadalle ja kiinnitä nuppineuloilla. Leikkaa kaavan ulkoreunaa pitkin, voit jättää kaavan ulkopuolelle kangasta näkyviin kun leikkaat niin saat samalla saumavarat.

 Aseta sama kaava kaksinkerroin kaksinkertaiselle fleecekankaalle ja leikkaa samalla tavalla saumavarat lisäten kaavan kokoinen pala fleecekankaasta.

Ota trikoopalat ja fleecepalat, yhdistä yksi trikoopala ja fleecepala keskenään oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla yhteen.


Tämän jälkeen ompele suorat reunat yhteen ensin suoralla ompeleella ja sen jälkeen vielä reunat yhteen siksakilla.


Ompelemisen jälkeen kummastakin kappaleesta tulee koko kaavan muotoinen pitkula pötkö.


Pistä pötkylät päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä nuppineuloilla. Ompele koko pötkylä ympäri ensin pienellä siksakilla ja vielä toisen kerran reunat yhteen isommalla siksakilla. Saumurilla pääset helpommalla :)
 Kun olet ommellut seunat leikkaa pötkylän päihin 5cm leveä ja 7cm pitkä kuvan mukainen kolo.

 Taita trikoopuolen leikatut reinat vastakkain ja ompele reunasta pinenllä ja isolla siksakilla. 
Kärki ompelun jälkeen.

 Käännä pipo oikein päin Fleece puolen aukosta. Käy saumat sisäpuolellla sormella läpi työntäen saumaa, jotta ei jää turhia kupruja.
 Ompele fleece puolen aukko samalla tavalla kuin toisenpään aukko.


 Työnnä fleece kangas trikookankaan sisään ja pyörittele pipoa ja asettele sauman kohdilleen.


Fleecevuori meni näin pipon sisäpuolelle lämmittämään korvia.

Valmis pipo näyttää tältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesän 2018 mekkoja

Viime kesä 2018 oli todella lämmin kesä. Paljon tuli käytettyä mekkoja melkein lähinnä pelkästään mekkoja. Hurahdus Nappinjan pioni kankaas...